Pileće batake stavite u lonac, dodajte cijele mrkve i čitave komade korijena peršuna i celera. Prelijte sve sa 1 litrom vode i kuhajte dok meso ne bude gotovo (oko 1 sat). Bamiju isperite pod jakim mlazom hladne vode, pa je potom natopite u toploj vodi s malo limuna. Ostavite je oko sat vremena kako bi nabubrila.
Kada je piletina skuhana, izvadite je, poskidajte meso s kostiju, a povrće isjeckajte na kockice. U drugoj šerpi rastopite puter, pa dodajte brašno i dobro ga izmiješajte pazeći da se ne stvore grudvice. Kad brašno potamni, polako ulijte supu u kojoj se kuhalo meso i povrće te nastavite miješati. Dodajte ocijeđenu bamiju, kockice povrća i komadiće mesa, te lovorov list i pustite da proključa. Smanjite vatru, pa u supu lagano umiješajte smjesu od jajeta i milerama (jako je bitno da supa ne ključa prilikom dodavanja jaja kako bi se što bolje sjedinila sa čorbom). Posolite, pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i kuhajte još 5-10 minuta.
Toplu begovu čorbu poslužite s kašikom milerama i svježim limunom sa strane.
Pileći file, papriku i mrkvu izrezati na što manje kockice. Piletinu kratko prepržiti na malo ulja, pa je izvaditi iz tave i ostaviti sa strane. Dodati papriku i mrkvu i pržiti oko 5 minuta. Zatim ubaciti prasu isjeckanu na ploškice te začiniti. Vratiti piletinu i ubaciti kukuruz šećerac i sve još kratko prodinstati.
Lisnato tijesto razvaljati što tanje, pa izrezati krugove malo veće od krugova u kalupu za muffine. Kalup za muffine pomastiti puterom, pa u svaki kalup staviti po krug tijesta tako da tijesto malo izviruje iz kalupa. U košarice od tijesta do pola staviti nadjev od piletine i povrća. U posebnoj zdjeli ulupati jaja, pa u svaku košaricu staviti po kašiku ove smjese. Sve posuti narendanim žutim sirom i peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta.
Tikvice uzdužno narezati na tanke ploške, pa ih kratko prepržiti na maslinovom ulju sa obje strane. Blago ih posoliti i pobiberiti dok se prže.
U posebnoj zdjeli fino izmiješati paštetu i krem sir.
Svaku tortilju premazati režnjem bijelog luka, pa ih kratko ugrijati u tavi. Po ugrijanoj tortilji najprije namazati paštetu i sir, pa po tome poslagati ploške tikvica. Sve posuti sitno nasjeckanim svježim peršunom i krupno nasjeckanim indijskim oraščićima, pa tortilju umotati kao palačinku.
Umotanu tortilju narezati na zalogaje, pa na svaki zalogaj staviti polovinu cherry paradajza i učvrstiti ga čačkalicom.
Najprije ulupajte jaje pa dodajte vodu, germu, šećer i so. Nakon toga, dodajte ulje, vrhnje za kuhanje i na kraju brašno, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zatvorite u kesu i ostaviti da nadolazi oko 2 sata. Nadošlo tijesto podijelite na četiri jednake kuglice, pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte u što tanji krug.
U posebnoj zdjeli pomiješajte paradajz sos sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i začinima, pa svaku pizzu najprije prelijte sosom.
Sir narendajte, pa ga rasporedite po paradajzu. Kobasicu narežite na tanje ploškice, pa ih poslažite po siru. Sve pospite sitno nasjeckanom chili papričicom i stavite u zagrijanu rernu na 220°C i pecite oko 10 min.
Pileći file isjeći na što manje kockice, pa ga kratko prepržiti na malo ulja te izvaditi i ostaviti sa strane. U istu posudu u kojoj ste pržili piletinu dodajte sitno nasjeckan luk, pa ga dinstajte par minuta. Ubacite narendanu mrkvu i sitno nasjeckani bijeli luk. Kratko dinstajte pa vratite kockice piletine. Sve posolite, pobiberite i dodajte bosiljak i origano. Pelat paradajz isjeckajte na kockice, pa ga zajedno sa sosom dodajte mesu i mrkvi. Neka sve krčka oko 20 minuta.
Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakovanju, pa je iz šerpe direktno prebacite u tepsiju. Ne morate je previše cijediti. Sve prelijte sa sosom, pa preko toga izrendajte sir i stavite u zagrijanu rernu na 200°C oko 25 minuta, odnosno dok sir lijepo ne porumeni.
Tjesteninu skuhati prema uputstvu na pakovanju, pa je dobro ocijediti. Izvaditi je u veću i dublju zdjelu. Pileći file isjeći na zalogajčiće pa dodati u pastu. Zelenu salatu isjeći na trakice, cherry paradajz prepoloviti, a masline na kolutiće, pa dodati u salatu. Po svemu rasporediti kockice feta sira.
U posebnoj zdjelici pomiješati maslinovo ulje, senf, bosiljak, limunov sok, biber i so, pa sa tim dresingom preliti salatu. Lagano je izmiješati te posuti narendanim parmezanom.
U zdjelici pomiješajte brašno, cimet, kim, đumbir, ljutu i slatku papriku, so i biber. Dobro izmiješajte, pa začine što bolje utrljajte u meso.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa u njega dodajte začinjeno meso i pržite na jačoj vatri oko 5 minuta sa svake strane.
U istu zdjelicu od začina dodajte kašiku gustina, pa ga pomiješajte s pilećim temeljcem i dobro izmiješajte, pa prelijte preko piletine u tavi i smanjite vatru.
Datule i bademe usitnite nožem, pa dodajte u piletinu i poklopite. Pustite da se sve krčka oko 10-15 minuta, odnosno dok meso ne bude gotovo. Servirajte toplo uz basmati rižu.
Pileći file izrezati na kocke, ali pokušajte da vam kocke budu što sličnije jedna drugoj zbog prženja. Gljivama odstranite stručke, jer ćete koristiti samo glavice.
Tikvice nemojte guliti, već ih samo dobro operite, pa i narežite uzduž na tanke šnite. Luk izrežite na deblje polukrugove, a papriku na kocke što sličnije pilećim. Povrće, piletinu i gljive u jednoj većoj zdjeli posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte.
Štapić za ražnjić također premažite maslinovim ulje, pa najprije nabodite kocku paprike i gurajte je na tri cm od kraj ražnjića kako biste ostavili prostor da možete okretati štapiće. Do paprike stavite tikvicu, ali tako da je nabodete što bliže kraju šnite, a da ostatak ostane visjeti. Zatim stavite piletinu, pa potom luk, pa ponovo tikvicu tako što ćete je omotati oko piletine i luka, pa ostaviti ostatak da visi i na kraju gljivu. I tako popunite ražnjić do kraja, s tim da na vrh stavite ponovo papriku kako bi učvrstila ostale namirnice, a posebno tikvicu koja će na ovaj način biti provučena preko cijelog ražnjića i ostatka namirnica.
Dno tepsije fino prekrijte papirom za pečenje, ali tako da na krajevima bude uzdignut uz rub tepsije, kako biste na kraju sačuvali sve sokove od pečenja. Ražnjiće poredajte jedan uz drugi, pa ih prelijte ostatkom začina i maslinovog ulja iz zdjele u kojoj ste pomiješali namirnice.
Ražnjiće pecite na 200 stepeni oko pola sata, ili do trenutka kad ocijenite da je piletina gotova. Povremeno ražnjiće možete i okrenuti kako bi se podjednako ispekli, te ih poljevajte umakom u kojem se peku.
Ražnjiće poslužite uz miks zelenih salata i cherry paradajz.
Piletinu posolite, pobiberite i blago pomastite maslinovim uljem. Zatvorite sve u kutiju i ostavite u frižider preko noći, ili najmanje sat vremena.
Luk isjecite na četvrtine, a prasu i mrkvu na veće komade, te papriku na trakice. U većoj šerpi rastopite puter na maslinovom ulju, pa popržite meso da porumeni sa obje strane.
Tada dodajte sve povrće, osim prase. Tek kada paprika i mrkva omekšaju, dodajte prasu i kratko je prepržite sa mesom i ostatkom povrća, pa sve prelijte sa paradajz sosom. Začinite, poklopite, smanjite vatru i krčkajte oko 10 minuta.
Rižu isperite pod jakim mlazom vode, dobro je ocijedite, pa dodajte u jelo. Ponovo poklopite i kuhajte oko 15-20 minuta, odnosno dok se riža ne skuha. Povremeno protresite šerpu. Servirajte toplo.
U veliku šerpu na dno staviti sitno isjeckan luk, preko poredati meso i sve preliti sa oko 1,5 l vode. Kad voda proključa staviti paradajz sos, ljutu i slatku papriku, te so. Ne treba miješati kašiko, već malo prodrmati šerpu. Pustiti da kuha oko sat vremena na jačoj vatri uz povremeno „drmuskanje“ šerpe.
Dok se priprema paprikaš, zamijesite tijesto za rezance. U brašno dodajte jaja i so, i zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odmori oko 15 minuta, pa ga podijelite na dva jednaka dijela. Ako imate mašinu za tijesto istanjite ga na najtanje, a možete to uraditi i ručno. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto oklagijom na najtanje, pazeći da ne „puca“. Zatim, oštrim nožem sijecite rezance i kuhajte ih u proključaloj i slanoj vodi oko 5 minuta.
Skuhane rezance možete dodati u šerpu sa paprikašem, ili ih servirati posebno u tanjure, pa po njima dodati komad mesa i ukusni umak.
Meso i masline usitnite u blenderu sa malo maslinovog ulja. Tikvice narendajte na krupno, posolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Zatim ih dobro iscijediti, pa ih pomiješajte s mesom i maslinama, i malo soli i bibera. Dodajte jaje, pa i njega dobro umiješajte. Potom, dodajte narendanu goudu i sve još jednom izmiješajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte dvije kašike kukurznog brašna ili palente sa ½ kašičice praška za pecivo, pa dodajte mesu i povrću, pa zamijesite smjesu od koje ćete moći praviti pljeskavice. Smjesu ostavite oko pola sata u frižideru.
Od ohlađene smjese pravite pljeskavice veličine dlana, pa ih uvaljajte u prezlu. Zagrijte veću količinu ulja, pa pljeskavice pržite u dubljem ulju oko 3 minute sa svake strane, odnosno dok fino ne porumene. Gotove pljeskavice vadite na papirni ubrus.
Uz ove ukusne pljeske poslužite blagi umak, koji ćete napraviti tako što ćete mileram pomiješati sa jogurtom, pa u to dodajte sitno nasjeckanu rukolu i malo soli.
Najprije pripremite marinadu. U većoj zdjeli (u koju može stati i pile) pomiješajte izgnječen bijeli luk, nasjeckanu chili papričicu i izrendan svjež đumbir. Zatim, dodajte jogurt, paradajz pire, te začine: korijander, kumin, kurkumu i garam masalu, narendanu koricu i sok od jednog limuna i so. Sve dobro izmiješajte, pa u to ubacite pile i rukama što bolje utrljajte marinadu po kožici. Ovo je najbolje uraditi dan prije pečenja pileta, ili ostaviti najmanje sat vremena pile u marinadi.
Marinirano pile prebacite u tepsiju u kojoj ćete ga peći, a ostatak marinade iskoristite za pripremu umaka. Dakle, u marinadu dodajte sirće, Worcestershire sos, brašno, karanfilić, štapić cimeta, luk isječen na veće kriške, te oko 400 ml vode. Ovaj umak ulijte oko pileta u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Pile pecite oko sat vremena i povremeno ga polijevajte umakom u kojem se peče.
Za to vrijeme skuhajte krompir do pola. Potom, u većoj tavi rastopite puter u maslinovom ulju, pa dodajte blago zgnječene češnjeve bijelog luka i začine. Kada začini puste svoju aromu, ubacite ocijeđen krompir i cherry paradajz koji ste prethodno isjekli na pola. Pokušajte da svaki krompir bude fino umotan u začine. Nakon toga, sve prebacite u drugu tepsiju pa pecite oko 40 minuta u rerni na 200 stepeni.
Pečeno pile izvadite iz tepsije i poslužite na ovalnom tanjuru. Umak koji ostane u tepsiji, procijedite, pomiješajte sa malo jogurta ili vrhnjem za kuhanjem, pa sa tim prelijte ispečeni krompir. Krompir potom poslažite oko pileta i pospite svježim peršunom.
Špinat izblanširati, procijediti i ostaviti sa strane.
Tortilju kratko prepržiti na grill tavi. Izvaditi na veći tanjur, pa je premazati s pestom. Posuti sa narendanim žutim sirom, pa po njemu poredati kriške pureće šunke. Po mesu staviti nekoliko listova špinata i polovice cherry paradajza.
Tortilju zamotati u rolat i opet je kratko vratiti u grill tavu. Presijeći je na pola i poslužiti uz ledeni čaj.
Batak i karabatak skuhati u slanoj vodi, pa ostaviti da se ohladi. Ohlađeno meso usitniti. Sudžuku usitniti.
Krem sir blago rastopiti u mikrovalnoj, pa u njega dodati narendani cheddar i izmiješati. U sireve dodati usitnjeno skuhano pileće meso i komadiće sudžuke, te začine, pa sve još jednom dobro izmiješati kako bi se sastojci sjedinili.
Nadjevom premazati jednu stranu tortilje, pa je lagano zarolati pazeći da ne pukne. Kad urolate sve tortilje i potrošite nadjev, poklopite ih prozirnom folijom i ostavite u frižider na par sati. Ohlađene tortije narežite na male rolate i poslužite uz ajvar.
Hrenovke skuhati i izrezati na zalogajčiće. Rižu skuhati u kipućoj slanoj vodi u omjeru 1:4. Kuhati je oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Ako koristite smrznuti grašak, kuhati prema uputi na pakovanju, a grašak iz konzerve nije potrebno kuhati. Mrkvu izrezati na manje kockice, pa kuhati oko 10 minuta. Ohlađenu rižu pomiješati sa graškom, mrkvom i hrenovkama.
Luk izrezati na sitno, pa ga sa začinima (mješavina začina, biber i peršun) dodati u kipuću vodu i kratko skuhati. U tu smjesu dodati ulje i sirće, dobro izmiješati, pa sa tim preliti rizi-bizi. Dodatno posuti sa svježim peršunom.
Od pilećih prsa izrezati nekolikoj manjih, ali debljih šnicli (medaljona). Na sredini svake šnicle napraviti manji prorez u koji treba ubaciti komad kobasice. Drvene štapiće za ražnjiće namastite, pa lagano na njih redajte piletinu i kobasice.
U manjoj zdjelici pomiješati maslinovo ulje i začine, pa time premazati meso. Ražnjiće peći na roštilju ili roštiljskoj tavi sa svake strane dok ne porumene. Poslužiti uz rukolu i cherry paradajz.
Pileći file izrežite na šnicle. Šnicle blago istucite čekićem za meso, pa ih posolite i pobiberite sa obje strane.
U zdjeli pomiješajte krem sir, narendani trapist i na sitne kružiće nasjeckan mladi luk ili prasu. Ovu smjesu stavljajte na sredinu svake šnicle, pa jednu po jednu urolajte pazeći da nadjev ostane u sredini.
Tako urolane pileće šnicle umotajte u tanko narezane kriške goveđeg pršuta, i ako je potrebno dodatno učvrstite čačkalicama. Poslažite u tepsiju i pecite u rerni na 190 stepeni oko pola sata.
Urolanu piletinu možete poslužiti u komadu, ili je možete narezati u male rolate i poslužiti uz rizi-bizi.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u pravougao veličine 25x35 cm.
Pršut isjeći na trakice, pa kratko prepržiti. Po sredini tijesta rasporediti narendani sir, ostavljajući oko 5 cm slobodnim sa svih strana.
Preko sira rasporediti preprženi pršut, pa po mesu tanje kriške paradajza.
Sve posuti sa majčinom dušicom, pobiberiti i posoliti. Zatim, oštrim nožem narezati dvije duže strane tijesta u kose otvore, a kraće strane ostaviti bez rezanja. Slobodne stranice tijesta prebaciti preko nadjeva i premazati ih jajetom.
Peći u ugrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 min, dok tijesto lijepo porumeni. Gotovu pitu ostaviti da se prohladi, pa tek onda rezati na kocke i poslužiti uz salatu ili jogurt.
Najprije skuhajte krompir, pa ga ispasirajte. U to dodajte brašno, instant kvasac, šećer, so, puter sobne temperature, žumanca i toplo mlijeko. Sve sastojke dobro izmiješajte, pa umijesite glatko tijesto. Kako bi piroške bile što izdašnije potrebno je da tijesto ostavite na toplom da se digne.
Pilka salamu isijecite na što manje kockice, pa je pomiješajte sa mileramom, bjelnacem i narendanim parmezanom.
Kada je tijesto nadošlo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravougao debljine oko 0,5 cm. Zatim, oštrim nožem napravite kocke od tijesta veličine 8x8 cm. Na sredinu svake kocke stavite veću kašiku nadjeva, pa ga zarolajte u pirošku, pazeći da na krajevim ne ostane rupa kroz koju bi izlazio nadjev. Drugo bjelance kratko ulupajte, pa s njim premažite svaku pirošku.
U dubljoj tavi zagrijte veću količinu ulja i piroške pržite dok ne postanu zlatno žute. Poslužite ih uz tartar sos, ili slatko-ljuti chili umak.
Od jednog limuna narendajte koricu i pomiješajte sa iscijeđenim sokom, pa u to dodajte med, mljevenu slatku papriku, jedan češanj bijelog luka kojeg je potrebno usitniti i biber. Batake uvaljajte u marinadu i ostavite ih najmanje pola sata da se mariniraju.
Marinirane batake poredajte u vatrostalnu zdjelu, prelijte ostatkom marinade pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.
Dok se piletina peče, pripremite sočni umak od manga i paprika. Mango ogulite i nasjeckajte na kockice, a paprike očistite od peteljki i sjemenki te ih također nasjeckajte na kockice. Luk izrežite na ploškice, bijeli luk usitnite pa ih kratko prepržite na maslinovom ulju. Zatim, dodati kockice paprike i sok drugog limuna, pa pirjati oko 5-8 minuta. Na kraju dodati kockice manga, sitno nasjeckan svježi peršun, biber i so. Krčkati sve oko 3 minute.
Sa vrućim umakom prelijte ispečene batake i poslužite uz kus-kus.
Pileći file izrezati na manje i tanje šnicle, pa ih blago istući čekićem za meso. Meso posoliti i pobiberiti, pa jedan dio mesa poslagati po dnu tepsije – šniclu do šnicle, pazeći da što manje slobodnog prostora ostane.
Po mesu, potom, ravnomjerno poslagati kolutove kobasice. Žuti sir (gouda, trapist, edamer, cheddar i sl.) izrendati, pa ga ravnomjerno rasporediti po kobasici. Nakon toga, po siru poslagati ostatak pilećih šnicli.
U većoj zdjeli umutiti jaja sa malo soli, bibera i mješavinom začina, pa dodati pavlaku i dobro izmiješati. Smjesu od jaja i pavlake preliti preko mesa, pa sve staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Peći oko 40 minuta. Složenac ostaviti desetak minuta da se prohladi, pa ga onda isjeći na kocke i poslužiti uz blanširano carsko povrće.
Tjesteninu po želji (makaroni, fusilli, farfalle i sl.) skuhajte al dente, odnosno prema uputstvu na pakovanju.
U posebnoj šerpici rastopite puter, pa popržite sitno nasjeckan bijeli luk. Dodajte brašno, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudvice, pa lagano ulijte pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete finu kremu. Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje, dodajte mljevenu crvenu papriku, chili sjemenke, so i biber, dobro izmiješajte i krčkajte oko 5-6 minuta.
Skinite s vatre, pa u sos umiješajte narendani parmezan i 100 g mozzarelle i dobro izmiješajte. Potom, u sos dodajte tjesteninu i sitno nasjeckani peršun, pa sve dobro izmiješajte kako bi pasta što više „popila“ umaka.
Kobasicu izrežite na kružiće debljine oko 2-3 mm, pa ih vrlo kratko prepržite na malo ulja. Popržene kobasice dodajte u smjesu sa tjesteninom, pa sve izlijte u dublju tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Sve pospite sa ostatkom narendane mozzarelle (200 g), stavite u zagrijanu rernu na 220 stepeni i pecite dok sir po vrhu fino ne porumeni (oko 10 minuta). Prije nego izvadite parče ove ukusne paste, ostavite je da se prohladi oko 10-15 minuta.
Goveđu kobasicu isjeckajte na što sitnije kockice, pa je kratko prepržite (oko 5 min.) na maslinovom ulju. Izvadite je u zdjelu i poklopite. U istu posudu u kojoj ste pržili kobasicu dodajte sitno nasjeckane luk, bijeli luk, mrkvu i stabljiku celera, pa ih dinstajte oko 5-6 minuta.
Prelijte sve sa goveđim temeljcem i krčkajte još 5 minuta. Pelate grubo usitnite, pomiješajte ih sa malo soli, bibera, smeđeg šećera i timijanom, pa dodajte ostatku povrća. Kada sos proključa, polako ulijte vrhnje za kuhanje i ubacite lovorov list, smanjite vatru i krčkajte sve oko 20 minuta. Povremeno promiješajte. Nakon toga, u sos dodajte poprženu kobasicu i kuhajte sve još desetak minuta. Ako je potrebno, dodajte još soli i bibera, te odstranite lovorov list.
Potom, napravite nadjev od sira. U šerpici na laganoj vatri rastopite krem sir, pa dodajte riccotu i narendani parmezan, te dobro izmiješajte. Bijeli luk usitnite, listiće bosiljka nacjepkajte prstima i zajedno sa soli i biberom dodajte u smjesu. Na kraju dodajte jaje, dobro izmiješajte i skinite s vatre.
Za slaganje lazanja izaberite dublju tepsiju, pa po dnu najprije rasporedite malo sosa od mesa. Na to stavite listove lazanja (3 komada). Po lazanjama izlijte dio mliječnog nadjeva i fino ga raspodjelite, a po tome stavite narendanu mozzarellu. Zatim, ponovo ide mesni nadjev, pa novi red lazanja. Bitno je da na kraju, slaganje lazanja završite sa mesnim sosom, preko kojega ćete staviti ostatak narendane mozzarelle i narendani parmezan.
Tepsiju, potom, dobro pokrijte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 40 minuta. Nakon toga, uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 210 stepeni i lazanje pecite još otprilike 20 minuta, odnosno dok sir na vrhu fino porumeni. Gotove lazanje ostavite najmanje 15 minuta da se ohlade, prije nego ih izrežete.
Skuhajte krompir, pa ga ispasirajte kao za pire. U topao pire dodati puter i začine, pa kratko mikserom umutiti. Dodati jaje i dio mlijeka, pa nastaviti miksati. Pazite da smjesu previše ne razrjedite, jer onda je nećete moći oblikovati. Ostavite je da se prohladi, pa pripremite nadjev.
Feta sir i dimljeni file izrežite na kockice. Većom kašikom zagrabite smjesu za krokete, pa u dlanu oblikujte pljeskavicu. U sredinu stavite malo fete, pa malo filea, pa pljeskavicu pažljivo umotajte u kroket. Krokete odmah uvaljajte u brašno. Kada završite sa oblikovanjem kroketa, u dubljoj tavi zagrijte veću količinu ulja.
Pobrašnjene krokete uvaljajte u razmućena jaja, a potom i u prezlu, pa ih pažljivo spuštajte u zagrijano ulje i pržite dok ne porumene sa svih strana. Krokete poslužite uz zelenu salatu.
Meso posoliti i pobiberiti sa svih strana. Blago pouljiti veću i dublju tavu, pa karabatke poredati na stranu na kojoj je kožica. Pržiti ih dok kožica fino ne porumeni, a onda okrenuti na drugu stranu i pržiti dok meso ne bude gotovo.
U šerpi zagrijte pileći temeljac, a u posebnoj zdjeli pomiješajte med, smeđi šećer, senf, jabukovo sirće, tabasco, te sitno nasjeckan svježi peršun i chili sjemenke, pa sve umiješajte u temeljac. Sve zagrijavajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok glazura ne postane gusta poput meda.
Tada dodajte ispržene batake i lagano krčkajte još desetak minuta. Piletinu poslužite uz krompir pire.
Pripremili smo za Vas veliki broj recepata sa Ovako proizvodima, koji će Vam dati inspiraciju za brzu i laku pripremu ukusnog obroka za cijelu porodicu.